Lumen, spridning, volt och watt

Lumen, spridning, volt och watt

Vad watt, volt, lumen och spridningsvinkel har för betydelse för dig som ska ljussätta din trädgård. Det tar vi reda på i denna blogg.

Lumen, spridning, volt och watt

Vad betyder allt det där i valet av belysning i din trädgård?

När du ska belysa din utemiljö är du troligen mest intresserad av hur ljuset framhäver dina växter eller hjälper dig att hitta rätt i mörkret. Vi kommer att fördjupa oss i detta ämne många gånger men det finns några saker du bör ha koll på när du läser specifikationerna av lamporna du tänker köpa och det viktigaste går vi igenom här.

lightson_uppfart_belysning

Lampor på bild: Quadra, Capella, Zenit och Luna

Lumen och spridningsvinkel

För att göra det enkelt för dig, så menar vi, att när du väljer en lampa behöver du egentligen först och främst titta på två saker. Lumen och ljusets spridningsvinkel. Samspelet avgör hur ljuset kommer att upplevas. Det finns så klart andra faktorer som spelar in som vi inte berör just här, som exempelvis hur mycket ljus som redan finns i omgivningen, eller hur tät växtligheten är som du ska belysa.

Just lumen visar hur mycket ljus lampan (ljuskällan) ger. Ju högre lumen desto starkare ljus. Detta är så klart något som mäts i klinisk miljö och blir inte ett exakt mått för hur det kommer att upplevas i din trädgård. Däremot ger det en fingervisning av vad du ska välja för typ av lampa.

Ska du lysa upp en gång behöver du förmodligen en bred spridningsvinkel så att du ser var du sätter ner fötterna och lagom starkt ljus så att du inte blir bländad. Ska ljuset i stället nå toppen på en hög tall vill du ha en smalare spridningsvinkel och ett hyfsat högt lumental, så ljuset når hela vägen upp i toppen. Detta betyder alltså att två olika lampor med samma lumen upplevs olika pga spridningen av ljuset. Viktigt att hålla koll på.

Den vanligaste spridningsvinkeln på en trädgårdslampa ligger runt 30-40°. Allt under kan räknas som smalt och allt över brett.

Enkel måttstock

Om du har ett medelstort träd med medelstor krona och belyser den med en lampa som har spridningsvinkel på 35°, så kan 300-400 lumen vara ganska lagom. Vill du ha en smalare spridningsvinkel men inte få ett starkare upplevt ljus bör du ha en lampa som är lägre lumen. Detsamma gäller om du vill ha en bredare spridningsvinkel men samma upplevda ljusstyrka, då bör du gå upp i lumen.

Tycker du detta verkar knepigt så kika gärna på illustrationerna samt använd vår markspotsguide för val av lampa.

Ladda ner markspotsguiden här

Watt

Allt du lärt dig om watt och lampor kan du här och nu glömma. Kanske inte riktigt men watt har inget med hur du upplever ljuset att göra. Så var det också tidigare men watt och lumen var ganska direkt översättbara i siffror när vi hade ljuskällor med glödtråd. Någon gjorde fel i början och nu är det dags att rätta till begreppen. Sedan LED kom in i bilden hänger inte lumen och watt inte nödvändigtvis samman med varandra längre. Detta då LED är en helt annat teknik och utvecklas hela tiden. Watt och lumen är inte lika längre. Det går helt enkelt inte att säga att en 40 watts glödlampa är samma som en 5 watt LED. ”Va??” tänker du säkert. Vi ska inte krångla till det och göra det akademiskt. Vi vill att du lyckas med ditt trädgårdsprojekt, inget annat.

Watt är enkelt förklarat vilken effekt som lampan har. Watt blir egentligen först viktigt när du hittat lamporna du ska ha i din trädgård. Du räknar ihop watt-talen för att kunna välja rätt transformator. That´s it! Mer behöver du inte tänka på vad gäller watt från och med nu. Det är klart att en 2-watts lampa säkert är svagare än en 10-watts lampa men det upplevda ljuset är samspelet mellan lumen och spridningsvinkel.

Volt

Volt är elektricitetens spänning. I våra hem har vi 230 volt i uttagen. De flesta av oss tänker inte så mycket på det i det dagliga livet. Det finns vägguttag och där sätter vi våra produkter som behöver el. Många trädgårdslampor idag är gjorda för 12 eller 24 volt. Det betyder att du inte kan sätta ett av våra uttag rakt in i ett vägguttag i huset utan att ha något mellan som omvandlar spänningen rätt. Ett sådant "något" heter transformator. 

Ett 12-voltsystem är säkrare att ha i trädgården än ett 230-voltsystem och kan dessutom hanteras av vem som helst utan specifik elbehörighet. Du behöver därför ingen elektriker för att skapa en fantastiskt ljussatt trädgård. Det finns heller inga krav på att du måste gräva ner kablarna och du klarar dig fint om du, oturligt nog, skulle råka kapa en kabel med spaden. 

Allt du behöver tänka på vid val av våra produkter

Volttalet för våra lampor är 12 volt. Det betyder att du själv kan installera lamporna i din trädgård. Du måste dock ha en av våra transformatorer som omvandlar din hushållsel på 230V till 12V.

Watt behöver du först tänka på när du ska välja storlek på transformator. Räkna ihop watt-talet på lamporna och välj transformator därefter. Tänk på att om du vill bygga ut senare, ta höjd för det. Låt dessutom 15% av kapaciteten vara orörd, för optimal livslängd av transformatorn.

Lumen och ljusspridningen avgör hur ljuset kommer att upplevas. Ju högre lumen och smalare vinkel, desto starkare upplevs det. En bredare spridning upplevs mjukare. Om du är osäker så har vissa återförsäljare lånelådor du kan ta hem för att testa. Eller varför inte få hjälp av en trädgårdsdesigner / ljussättare för ett riktigt proffsigt resultat?

Hitta din närmaste återförsäljare eller ljusdesigner