Redskapsbod del 2 – fasadbelysning

Garden shed part 2 - facade lighting

Follow Sofia in three parts as she puts light in a newly constructed garden shed. She has now reach the outside of the shed and will install facade lighting on the wall (part 2 of 3).

Garden shed part 1 - start and inside Reading Garden shed part 2 - facade lighting 3 minutes Next Lumen, beam angle, volt & watt

Då var det dags att sätta upp utebelysningen på redskapsboden. Jag har valt att sätta lampor på fasaden som har neråtljus, i detta fallet Nero. Det finns fler andra sätt att belysa fasad på men jag vill undvika att bli bländad och dessutom ska inte ljuset från boden störa om man sitter på uteplatsen.

Lamporna här kommer att installeras på en separat transformator med ett ljusrelä, eftersom jag vill att ljuset på fasaden ska tändas och släckas automatiskt vid skymning och gryning. Detta blir den snyggaste helheten för trädgården, då ljuset här lyser samtidigt som övrig belysning. Dessutom vill jag kunna hitta till boden under vintermånaderna utan att behöva treva mig fram och fumla efter en strömbrytare i mörkret. 

Sofia Fixar ljuset

Transformatorn sätter jag bredvid transformatorn som styr insidan. Jag märker dessutom upp båda två för annars finns det ingen chans i världen att jag kommer ihåg vilken som är vilken.

Jag lämnar kablarna och tekniken en stund och börjar sedan mäta ut var jag vill att lamporna ska sitta på fasaden. Det kan vara bra att ha någon som hjälper dig att hålla upp lamporna så du ser hur högt du vill ha dem. När jag vet positionen, borrar jag hål genom fasaden så att kabeln kan löpa igenom till insidan. Här gäller också en 22 mm borr. Väldigt enkelt och smidigt. Du kan även låta kabeln löpa på utsidan av huset med kabelklämmor, om du inte vill dra in kablarna. Jag vill dock gömma mina kablar tillsammans med de andra kablarna som löper på insidan av boden, inne i väggen.

Sofia Fixar - sätta upp lampa

Jag tänker måla hela boden när vädret är bättre, så målar jag just nu endast runt där lampan ska sitta så slipper jag riskera att kladda på lampan senare. Så just nu ser det ju lite roligt ut men det kommer bli bra sen.

Nu ska Nero upp på väggen. Denna lampa är definitivt en av mina favoriter, eftersom den känns gedigen och ger ett fint ljus neråt. Ett tips! Håll riktigt noga koll på de ytte-pyttesmå skruvarna som håller ihop Nero. Faller de ut så lär de vara ett minne blott. Ni förstår att jag varit nära.

Sofia fixar - målar vägg

När lamporna är monterade så är det dags för mig att koppla ihop kablarna på insidan. Jag använder T-connectorn ganska mycket och jag märker även upp dem så jag vet vilken kabel som tillhör vilket system (då jag har två som löper i väggarna). Det ser så klart virr-varrigt ut men det är väl genomtänkt och ger mig massa tid att spara om jag skulle få för mig att addera eller plocka bort något i framtiden. 

Sofia fixar - nero

Nyfiken på slutresultatet? Klart det kommer en upplösning av mitt projekt här. Du kan även passa på att läsa min bonusblogg, där jag pajar en lampa för att skapa en annan. Lite tokigt kan man tycka, men kolla bara!

Redskapsbod del 3 – färdiga resultatet

Bonusblogg – Experiment med en gammal lampskärm