Redskapsbod del 1 – start och insidan

Garden shed part 1 - start and inside

Follow Sofia in three parts when she installs lighting in a newly built garden shed. In the first part she shows how to set it up and then how to connect and light up the inside of the shed (part 1 of 3).
Reading Garden shed part 1 - start and inside 4 minutes Next Garden shed part 2 - facade lighting

Idag ska jag börja planera belysningen för en redskapsbod som jag byggt här under vintern. Det är alltid härligt att komma igång inför utomhussäsongen.

Det som jag alltid gör först är en enkel skiss på hur jag vill att belysningen ska sitta och var närmaste eluttag sitter för transformatorn. Jag har en husritning som jag ritar på, men det behöver absolut inte vara så "snyggt". Ett vanligt vitt papper och en penna räcker. Det viktiga är att få till avstånden och var kablarna ska dela sig.

Nu ritar jag in transformatorn, lampor och ljusrelä/sensor. Därefter är det dags att mäta upp antal meter för kablarna. Jag tänker även ut var jag behöver dela upp systemet och vilken typ av splittar/fördelare jag behöver för det. I detta fall använder jag T-kopplingar för att kunna gå vidare till nästa lampa. T-koppling är precis som det låter, en T-korsning där du exempelvis kan koppla på två lampor eller en lampa och gå vidare med en kabel till ett annat ställe. Smidigt.

Lightson_planning_gardenlights

Just denna belysningszon tänkte jag dela upp på två. En för insidan av boden och en för utsidan. Detta för att göra det enklare för mig i framtiden och att zonerna ska fungera lite olika. Insidan ska inte regleras av ett ljusrelä exempelvis. 

Jag tänker börja med insidan, då vädret är blåsigt och kallt. Här inne placerar jag två lampor som heter Luna och en dimmer. Dimmern kommer jag inte använda som just funktionen dimmer i detta projekt. Den har nämligen en on/off-funktion så den kommer fungera perfekt som en strömbrytare på insidan.

lightson_installation_dimmer

Först skruvar jag upp transformatorn vid närliggande eluttag och sedan lägger jag ut kablarna - för mig är det viktigt att dessa inte syns så här gömmer jag dem inne i en stor thujahäck. Kan du inte gömma undan kabeln så går det fint att öppna upp gräsmattan lite lätt och lägga ner kabeln där. Det finns inga krav på djup när du lägger ner kablarna.

När jag kommer fram till boden genom buskaget är min första insikt:

  1. Thujahäck kliar
  2. Jag måste nu borra ett hål i fasaden för att gå in med kabeln där. Den största delen på kabeln är själva kontaktens kopplingsmutter. För att få med alla delar så är bästa borren för detta en flatborr 22 mm (du kan även använda en kvistborr eller en spiralborr på minst 22 mm)
lightson_installation_gardenlights

Väl inne i boden är tanken att jag ska dölja alla kablar inne i väggen innan jag stänger med OSB-skivor. Detta är så klart lite överkurs men jag tycker om när det är snyggt och ordnat. Jag börjar med att göra en liten skåra i reglarna så kabeln kan ligga där infälld, på så sätt ligger de inte i vägen för väggskivorna.

Det går alltid åt mycket mer kabel än vad man tror, så mitt råd är att bunkra upp! Öppna och skada inte förpackningarna innan du har koll, så att du eventuellt kan lämna tillbaka de kablar du inte använder.

Eftersom kablarna kommer i 0,5m, 2m, 5m eller 10m så är det bra att hålla dessa avstånd mellan lamporna. Då behöver du inte skarva ytterligare eller gömma undan överflödig kabel. Alla meter räknas också, då en transformator klarar ungefär 50 meter kabel.

Jag har valt en lampa som heter Luna för belysning på insidan. Den är mycket enkelt att montera på regeln med en skruv (se till att ha koll på väggens material så skruven blir rätt). Förutom att lampan är enkel och snygg uppskattar jag att lampan har utbytbar ljuskälla.

Luna är egentligen en markspot så den kommer med ett markspett vilket gör att du kan vara mer flexibel över tid med dina trädgårdslampor. Så spara markspettet i exempelvis...en redskapsbod ;)

lightson_mounting_lights

När lamporna är monterade så kopplar jag ihop dessa med dimmern och VOILA så är det klart. Enkelt, smidigt och snyggt! Mycket nöjd med detta.

Kolla in kommande Sofia Fixar för att se utsidan och slutresultatet. Jag kommer även bjuda på en liten bonusblogg, där jag använder en Luna-lampa och bygger om en inomhuslampa, som kommer att pryda utsidan av boden.

Redskapsbod del 2 – fasadbelysning